ЛГБТ общността (Лесбийки, гейовете, бисексуални, транссексуални, интерсексуални и куиър - LGBTIQ)

...
ЛГБТ общността (Лесбийки, гейовете, бисексуални, транссексуални, интерсексуални и куиър - LGBTIQ)
Коментари Харесай

ЛГБТ общността е по-малко дискриминирани в ЕС, но става често жертва на агресия

ЛГБТ общността (Лесбийки, гейовете, бисексуални, транссексуални, интерсексуални и куиър - LGBTIQ) в Европейския съюз е изправена пред по-малко дискриминация, само че повече физически или полови офанзиви, в сравнение с преди три години. Това демонстрират данните от изследване на органа на Европейски Съюз за правата на индивида, представено от Ройтерс.

Онлайн изследването е извършено в интервала юни-август 2023 година измежду 100 000 души, идентифициращи се като LGBTIQ. Докладът на Агенцията на Европейски Съюз за главните права (FRA) установи, че има леки промени спрямо три години по-рано.

Повече ЛГБТ хора в Европа към този момент са отворени за това кои са. В същото време те се сблъскват с повече принуждение и тормоз, сочат данните. 14% от респондентите в 27-те държави-членки на Европейски Съюз са претърпели физическо или полово нахлуване . Това е растеж с 3% спрямо предходното изследване по тематиката.

Най-много са жертвите на тормоз и принуждение в България (18%) и Латвия (17%).

Приблизително 36% от интервюираните в Европейски Съюз показват, че се усещат дискриминирани в най-малко една област от живота си. Най-голям брой на лица от ЛГБТ общността, които се усещат дискриминирани има в България и Кипър - 48 %.

Да си открит член на ЛГБТ общността в Европа не би трябвало да е мъчно. Въпреки че виждаме признаци на прогрес, тормозът и насилието остават непрекъснати закани, означи шефът на FRA Сирпа Раутио.
 Чехия позволява документална промяна на пола без интервенция
Чехия позволява документална промяна на пола без интервенция

Решение на Конституционния съд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР